polkupyöräilijä liikenteessä

Muutama päivä sitten erät neiti ajoi polkupyöräilijän päälle suojatiellä. polkupyöräilijä syytti autoa ajanutta päälleajosta ja autoa ajanut nuori neiti myös itseään tapahtumasta. Pyöräilijä päätti soittaa poliisin paikalle, joka oli autoilijan kannalta hyvä asia, koska molemmat pitivät autoa ajanutta syyllisenä. Ja näinhän asia ei ole. Polkupyöräilija väistää autoa, eikä auto pyöräilijää. Pitää muistaa, että jalankulkijalle ja ajoneuvon eli pyöränkuljettajalle on olemassa omat säännökset tieliikennelaissa. Väitän, että 99,9% autoilijoista ja pyöräilijöistä ei tunne polkupyörää koskevia liikennesääntöjä. Kerran kysyin poliisilta jotain liikennesääntöä koskien polkupyöräilijää, eikä edes poliisi osannut vastata kysymykseen. Todellakin, kun jalankulkija hyppää pyörän selkään hänestä tulee ajoneuvonkuljettaja ja häntä koskevat aivan eri säännökset kun jalankulkijaa. Polkupyöräilijä saa ajaa jalkakäytävällä ja suojatiellä mikäli se on merkitty kevyenliikenteen väylä. Jos suojatie on jalkakäytävän jatke pyörää on talutettava. Väistämissäännöt yksinkertaisesti sanottuna: Auto väistää pyöräilijää suojatiellä vain kääntyessään tai jos väitämisvelvollisuutta ilmaiseva kärkikolmio on ennen suojatietä. Siis suoralla tiellä poikkimenavällä suojatiellä polkupyöräilijällä on väistämisvelvollisuus. Autokouluilla on velvollisuus opettaa myös polkupyrää koskevat liikenne säännöt, mutta kuka opettaa ne pyöräilijälle. Olisi hyvä asia kun jossain lehdessä esim. Hämeen Sanomissa olisi edes kerran viikossa liikennepalsta ja vuodenajan mukaan aiheet jutuilla. Näin keväällä olisi hyvä informoida pyöräkansaa liikennesäännöistä heidän turvallisuutensa takia

Kommentointi on suljettu.

css.php